SCHIPLUIDEN – In Schipluiden wordt geschiedenis geschreven: op het erf van melkveehouder Corné van Leeuwen zijn de eerste productiemodules voor kweekvlees geplaatst. Daarmee ontstaat de allereerste kweekvleesboerderij ter wereld. De komende weken worden de installaties stap voor stap in gebruik genomen om te testen hoe kweekvleesproductie kan worden geïntegreerd in een bestaande melkveehouderij.
Het project is een initiatief van RespectFarms en wordt ondersteund door EIP-Agri (het Europese Innovatiepartnerschap voor landbouw) en de provincie Zuid-Holland. De proef moet waardevolle kennis opleveren voor boeren, onderzoekers en beleidsmakers.
Twee wereldprimeurs
Volgens RespectFarms gaat het om twee unieke mijlpalen. Niet eerder draaide een kweekvleesinstallatie op het terrein van een actieve boerderij. De proefopstelling onderzoekt hoe dierlijke cellen op kleine schaal kunnen worden gekweekt tot vlees. Daarnaast is Van Leeuwen de eerste boer ter wereld die hiervoor landbouwfinanciering ontvangt via EIP-Agri.
Voor Van Leeuwen is het project een logische stap richting de toekomst. ‘Als boer moet je vooruitkijken, zeker in deze tijd,’ zegt hij. ‘Dit is een kans om te ontdekken of een nieuw verdienmodel past naast ons huidige werk. Het zou zonde zijn om dat niet te onderzoeken.’
Schaalbaar model voor de boerderij
RespectFarms wil een schaalbaar productiemodel ontwikkelen waarmee kweekvlees op boerderijen kan worden gemaakt. De organisatie wil landbouw en technologie dichter bij elkaar brengen. ‘We bouwen een systeem waarin boeren een centrale rol behouden in de voedselproductie, in plaats van te worden vervangen door fabrieken,’ zegt oprichter Ira van Eelen.
Medeoprichter Ralf Beck vult aan: ‘RespectFarms brengt een wereldprobleem terug naar de schaal van de boerderij. Als dit werkt, kunnen we gaan opschalen.’
Wat is kweekvlees?
Kweekvlees ontstaat door dierlijke cellen te laten groeien in een gecontroleerde omgeving, zoals een bioreactor. De cellen krijgen voeding, zuurstof en precies de juiste temperatuur. Deze productiemethode moet aanzienlijk minder land, water en uitstoot vergen dan traditionele veehouderij.
Ook Ruud Zanders, medeoprichter van RespectFarms en Kipster, benadrukt de betekenis van de proef. ‘We moeten nieuwe manieren vinden om voedsel te produceren, passend binnen de grenzen van de aarde. Met zo min mogelijk impact op dieren, mensen en klimaat, en met een toekomst voor de boer. Dat is precies wat de kweekvleesboerderij biedt.’
Boerderij opent binnenkort voor publiek
In het voorjaar van 2026 opent op de boerderij een experience centre. Boeren, beleidsmakers, bewoners en scholen kunnen daar van dichtbij zien hoe kweekvlees wordt gemaakt. ‘Het is belangrijk dat mensen kunnen zien wat er gebeurt,’ zegt Van Eelen. ‘Het wordt een plek waar wetenschap, boeren en omwonenden elkaar ontmoeten.’
De provincie Zuid-Holland investeert mee in het project. Gedeputeerde Meindert Stolk noemt het een mijlpaal in de eiwittransitie. ‘Met RespectFarms zetten we een wereldprimeur neer,’ zegt hij. Volgens Stolk biedt het project kansen om regionale kennis en technologie internationaal te vermarkten.













