GIETHOORN / ZWOLLE – In een intiem en emotioneel eerbetoon heeft de familie van topchef Jonnie Boer maandag zijn as uitgestrooid in het water bij Giethoorn, een plek die voor hem altijd van grote betekenis was. Zoon Jimmie (24) schreef bij de beelden die het gezin deelde op Instagram: „Vandaag brengen we je terug naar je mooiste plekkie in Giethoorn.”
Afscheid in kleine kring
Zijn vrouw Thérèse Boer (54) en hun kinderen Jimmie en Isabelle (21) stonden samen stil bij het verlies dat hen sinds eind april in het hart treft. Op de beelden is te zien hoe de urn wordt geopend en de as zachtjes over het kabbelende water uitwaaiert. Het moment werd omschreven als verdrietig maar ook troostrijk.
Thérèse liet in een ontroerende boodschap weten hoe zwaar het gemis nog altijd is:
„We missen hem — zo diep, zo groot, zijn afwezigheid weegt als lood. Maar we voelen hem in elk moment, alsof hij fluistert, liefde zendt. Dat geeft ons kracht, dat geeft ons moed, dat maakt het leven weer een beetje goed.”
Plotseling overlijden
De plotselinge dood van Boer op 28 april dit jaar kwam hard aan. Tijdens een vakantie op Bonaire overleed hij onverwacht aan een longembolie, slechts 60 jaar oud. Zijn overlijden liet niet alleen een leegte achter bij zijn familie, maar ook in de culinaire wereld, waar hij meer dan veertig jaar lang een boegbeeld was.
Eerder werd in Zwolle al een indrukwekkend afscheid gehouden: honderden mensen kwamen naar de uitvaart, waarbij een stoet van Harley-Davidsons hem begeleidde op zijn laatste reis.
Golf van medeleven
Onder de Instagramvideo stromen de steunbetuigingen binnen. Bekende vrienden uit de gastronomie en trouwe gasten van De Librije reageren massaal. Chef-kok Sergio Herman, jarenlang een hechte vriend van Boer, schreef:
„Lieverds, ik denk elke dag aan jullie unieke lieverd die zo puur en vol overgave in het leven en zijn/jullie Librije de natuur liet schitteren in zijn unieke stijl.”
Andere collega’s benadrukken dat Boers invloed en warmte nog generaties zal voortleven.
Erfgoed van De Librije
Jonnie Boer bouwde samen met zijn grote liefde Thérèse sinds 1980 De Librije in Zwolle uit tot een internationaal begrip. Het restaurant was jarenlang het enige in Nederland met drie Michelinsterren en werd geroemd om de innovatieve gerechten, geïnspireerd door lokale ingrediënten en de natuur.
Zijn visie op koken – puur, creatief en diepgeworteld in de regio – bracht hem wereldwijde erkenning en maakte hem tot een icoon in de gastronomie. Voor veel chefs was hij een leermeester en voorbeeld.
Een nalatenschap die blijft
Hoewel het verdriet om zijn verlies groot blijft, troost de familie zich met de gedachte dat Boers energie en inspiratie voelbaar aanwezig blijft. Zijn levenswerk leeft voort in De Librije, in de herinneringen van zijn gasten én in het water van Giethoorn, waar hij zijn rust vond.